KCW terugblik 26 en 27 mei 2018

Het was een prachtig weekend, qua weer. Helaas zat dit de bezoekersaantal in de weg. Op zaterdag was het zeer rustig en konden de kunstenaars hun mooie werken helaas aan maar weinig mensen laten zien.

Gelukkig was het op de zondag stukken beter. Vanuit de organisaties hoorden we dat het overal gezellig drukker was en dat vele optredens, kunstwerken en markten goed in de smaak vielen bij het publiek.

Helaas was er voor de Wachter een grote domper. De historische kunstwerken die het hele weekend bekeken konden worden bleken bij de drukker en de PostNL te zijn blijven steken. Dat is erg verdrietig omdat vele mensen hard eraan gewerkt hadden.

Gelukkig hebben we bedacht om het evenement met de historische borden tijdens het project de Verbinding te herhalen. Of in dit geval te lanceren. Een mooie zaterdag met de route, de gidsen, de mooie borden en het publiek zal de route alsnog een mooie activiteit zijn voor deze prachtige wijk het Schermereiland.

De verbinding

De eerste 3 zaterdagen in september (8, 15 en 22 september 2018) zijn er kunstmanifestaties langs de oevers van het Schermereiland en op het pontje. Dit pontje, dat alsmaar heen-en-weer vaart tussen het eiland en het vasteland, speelt een centrale rol in het project. De manifestatie heet dan ook niet voor niets: De Verbinding. Bewoners elkaar laten ontmoeten en beter leren kennen door middel van (hun) kunst. Elk weekend heeft een eigen thema: schilderen, fotografie en dichten. Schrijf je nu in voor een van de workshops, doe mee aan de fotografiewedstrijd, kom luisteren naar een verscheidenheid aan muziek of laat je portret schilderen. De Verbinding bevat vele mooie samenwerkingen waaronder die met basisschool de Zes Wielen. Kijk op www.deverbindingalkmaar.nl voor alle deelnemers, en meer informatie over de workshops en volg ons op Facebook en Instagram.

Tijdens het 3e weekend, 22 september, kunt u de Historische route uitproberen. 10 mooie borden staan op het eiland uitgestald. Elk bord bevat bijzondere, historische informatie, foto’s en weetjes. De borden zijn in samenwerking met de Historische Vereniging Alkmaar, Bewonersintiatief Alkmaar en buurthuis De Wachter ontworpen en aangeschaft.

Ze zijn erg mooi en bieden een goed beeld over de historie van het Schermereiland.

Op de 22e september kunt u samen met gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar een ronde lopen waarbij u een mooie route meekrijgt met nog wat aanvullende informatie.

Komt tot zien!


Programma:


Zaterdag 8 september       Het Schermereiland Schildert

12.00 uur                   Officiële opening bij het pontje (schilderijen worden onthuld, gemaakt door leerlingen van de Zes Wielen (basisschool)

12.00 – 13.00 uur      Theatervoorstelling voor kinderen (in buurthuis de Wachter, door keetmeester Wim van Bokhorst)

12.00 – 14.30 uur      Schilder eens de overkant (Stadsgezicht schilderen langs de oevers van de Eilandswal en de Bierkade met begeleidende instructies van kunstenaar Chris Duinmeijer. Inschrijven via info@deverbindingalkmaar.nl)

Portretschilderen (bij de pont door kunstenaar Jan Hoek)

Kunst achter glas (route over het Schermereiland waarbij kunst van bewoners wordt tentoongesteld)

Muziek aan dek (Muzikale optredens op de pont door leden van Artiance en de Schermereilandzangers)

Kind en Kunst (aan de oevers staat kunst van basisschool de Zes Wielen)

15.00 uur                   Feestelijke afsluiting (in buurthuis De Wachter inclusief tentoonstelling en animatie voor de kinderen)

Zaterdag 15 september     Het Schermereiland fotografeert

12.00 uur                   Officiële opening bij het pontje

10.00 – 12.00 uur      Workshop portretfotografie (in buurthuis De Wachter door fotograaf Ton Voermans. Inschrijven via info@deverbindingalkmaar.nl)

12.00 – 14.30 uur      The ArtSisters (creatief spektakel rondom de veerpont)

Event fotografie (bij de pont met aanwijzingen van fotograaf Ton Voermans, deze gemaakte foto’s worden later geëxposeerd. Eric Minten maakt fotoseries bij alle evenementen)

Klassiek aan dek (muziek klinkt over het water uitgevoerd door leden van Artiance)

Portretschilderen (bij de pont door kunstenaar Jan Hoek)

Kind en Kunst (aan de oevers staat kunst van basisschool de Zes Wielen)

Straatgeluid (in buurthuis de Wachter zijn workshops Drone vliegen voor kinderen)

Kunst achter glas (route over het Schermereiland waarbij kunst van bewoners wordt tentoongesteld)

15.00 uur                   Feestelijke afsluiting (in buurthuis De Wachter incl. tentoonstelling en animatie voor de kinderen)


Zaterdag 22 september     Het Schermereiland dicht

12.00 uur                   Officiële opening bij het pontje

10.00 – 12.00 uur      Workshop poëzie (in buurthuis De Wachter door dichter Margreet Schouwenaar, inschrijven via info@deverbindingalkmaar.nl)

12.00 – 14.30 uur      Poëzie Binnenboord (Op het pontje worden gedichten van bekende dichters ten gehore gebracht)

Gedichten achter de ruiten (door de wijk een gedichtenroute waaraan iedereen kan deelnemen)

                                   oevergedichten (langs de oevers staan gedichten van bekende dichters)

                                   Het grote Schermereilandgedicht (groepsgedicht door deelnemers geschreven en naderhand gepubliceerd in De Wachter)

Portretschilderen (bij de pont door kunstenaar Jan Hoek)

Kind en Kunst (aan de oevers staat kunst van basisschool de Zes Wielen)

Rap en Roer (aan weerskanten van de oever rapmuziek en opera)

                                   Historische fotoroute (met de Historische vereniging Alkmaar samen kunt een fotoroute lopen over het eiland langs geschiedkundige plekken individueel of onder begeleiding.

15.00 uur                   Feestelijke afsluiting (in buurthuis de Wachter met officiële opening van de tentoonstelling van alle kunstwerken en bekendmaking winnaars fotografiewedstrijd.

logo buurthuis