Start “Kunstcollectief Samen Sterk”

Wat begon met het mogelijk maken van een expositie van schilderijen van een cliënte van de langdurende zorg, is nu – na een paar jaar met allerlei tussenfasen – een heus kunstcollectief ontstaan. Het Kunstcollectief Samen Sterk bestaat nu uit 25 mensen met en zonder een psychiatrische ziekte. Samen willen zij het stigma over psychiatrie verminderen. Het collectief wil zijn talenten laten zien. De deelnemers willen bezoekers laten nadenken over hun geëxposeerde werken.

 

Maakt het uit als je naar het werk van Vincent van Gogh kijkt? Zie je een uitmuntende schilder, of een man die leed onder zij psychische aandoeningen?

 

Het kunstcollectief exposeert vast op een achttal locaties in Alkmaar en Heerhugowaard volgens een roulatiesysteem. Daarnaast worden leden van het collectief ook geregeld uitgenodigd door galerie de Buitenkans om hun werken te tonen in theeschenkerij de Trog te Heiloo. Ook doet het collectief mee aan andere exposities, zoals de Heiloose kunst6daagse. In het weekend van 24-25 juni hangen werken van alle leden van het collectief op de Handelsweg nummer 10. Gedurende de zomermaanden zullen van de leden van het collectief ieder 2 werken in de theeschenkerij te bezichtigen zijn.

 

De deelnemers van het collectie zelf zijn enthousiast over het initiatief. Een van de deelnemers zegt:

 

“Door dit collectief heb ik de mogelijkheid om mijn kunst te exposeren, dat lukte me nooit alleen. Ik heb al een paar werken verkocht, dat is niet alleen een enorme waardering voor mij, maar ook een nuttige aanvulling om weer nieuw materiaal te kunnen kopen.”

 

Bezoekers hebben ook veel waardering en reageren ook positief. De organisaties en instellingen, die het mede mogelijk maken om de kunst te exposeren, zijn blij met het feit dat ze gevarieerde kunst aan hun wanden hebben hangen. “Het roept altijd wat op”, zo verwoordt bijvoorbeeld WonenPlus hun ervaring, die zelf elke expositie promoot binnen hun eigen organisatie.

 

Het Kunstcollectief heeft folders uitgegeven en per exposant is een mooie poster gemaakt met informatie over de kunstenaar.

 

Belangstelling?

Wij zoeken nog vrijwilligers die mee willen helpen in de organisatie. Verder zijn kunstenaars van harte welkom om mee te doen, als hij/zij tenminste achter de doelstelling staat en niet voor eigen eer gaat. Van belang is dat men zijn werk wil exposeren en enkele keer per de vergadering van het collectief bijwoont. Ook dient met zelf te zorgen voor de organisatie om je werken te exposeren op de afgesproken locatie. Organisaties die ook kunst van het collectief willen exposeren in hun kantoorruimtes of instelling zijn ook welkom en kunnen zich bij de contactpersoon melden.

 

Meer weten?

Kunstcollectief Samen Sterk

Contactpersoon:

Henk-Willem Klaassen

hw.klaassen@ggz-nhn.nl     0651815446