skip to Main Content

Kunst Cultuur Weekend 18 en 19 mei 2019

Het is weer zover, een weekend vol kunst, muziekoptredens en gezelligheid.

Het programma is simpel, exposities in de speelzaal en grote zaal. Optredens in de grote zaal en een mogelijkheid om even een drankje te drinken of wat lekkers te eten.

De exposities zijn van 12.00 – 16.00 uur.

Optredens zijn ook gedurende deze tijden.

We hopen u ook dit jaar weer te zien in de Wachter.

KCW terugblik 26 en 27 mei 2018

Het was een prachtig weekend, qua weer. Helaas zat dit de bezoekersaantal in de weg. Op zaterdag was het zeer rustig en konden de kunstenaars hun mooie werken helaas aan maar weinig mensen laten zien.

Gelukkig was het op de zondag stukken beter. Vanuit de organisaties hoorden we dat het overal gezellig drukker was en dat vele optredens, kunstwerken en markten goed in de smaak vielen bij het publiek.

Helaas was er voor de Wachter een grote domper. De historische kunstwerken die het hele weekend bekeken konden worden bleken bij de drukker en de PostNL te zijn blijven steken. Dat is erg verdrietig omdat vele mensen hard eraan gewerkt hadden.

Gelukkig hebben we bedacht om het evenement met de historische borden tijdens het project de Verbinding te herhalen. Of in dit geval te lanceren. Een mooie zaterdag met de route, de gidsen, de mooie borden en het publiek zal de route alsnog een mooie activiteit zijn voor deze prachtige wijk het Schermereiland.

De verbinding

De eerste drie zaterdagen van september was het feest op het Schermereiland. ‘De verbinding’ organiseerde deze dagen een kunstmanifestatie met een verscheidenheid aan activiteiten. Hierbij stond de veerpont centraal. Door de steun van het Victorie fonds, de Gemeente Alkmaar en lokale sponsors konden alle activiteiten en workshops kosteloos worden aangeboden. Het doel van de drie vrijwilligers achter dit initiatief: meer verbinding creëren tussen bewoners, meer bekendheid geven aan het Schermereiland en de veerpont en draagvlak voor nieuwe activiteiten in Buurthuis de Wachter.

Pop-up museum, schilderen en muziek
En verbinding was heel goed voelbaar en wat was het gezellig! Zo waren daar de museumstraatjes op de Tienenwal en het Heiligland. Bewoners zetten persoonlijke kunst, of van deelnemende kunstenaars, voor het raam. Dit leidde weer tot leuke gesprekken net buren en voorbijgangers. Zowel het schilderen langs de waterkant van de “overkant” als portretten van buurtbewoners leverde niet alleen mooie blijvende herinneringen op, maar leidde ook tot veel interactie op de kade. Wat erg tot de verbeelding sprak waren de uiteenlopende optredens op en nabij de pont: van de Schermereilandzangers tot een harp-optreden, van opera tot rap. De overtochten op die dagen zullen nog heel wat keren zijn naverteld en herbeleefd! Wanneer krijg je nou gedichten voorgedragen op een veerpont door de dichters zelf?

Kinderkunst en gedichten
Dat het project voor alle leeftijden was, werd ook goed zichtbaar langs de oevers. Zo stond er de kinderkunst, gemaakt door kinderen van basisschool de Zes Wielen. Ook hingen er prachtige eilandgedichten op banieren die ervoor zorgden dat passanteneven vertraagden om de gedichten in zich op te nemen.

Het idee is om deze banieren een permanente plek te geven op het eiland. Heeft u misschien een leuk idee waar we ze het beste kunnen ophangen of wilt u graag zelf een banner aan uw hek of gevel? Laat het ons weten.

Ook stonden er prachtige borden op het eiland, waarop de oude foto’s van het eiland met tekst van de Historische vereniging Alkmaar te zien waren. Het oude op de nieuwe positie zichtbaar. Bijzonder.

Nagenieten en vooruitkijken
Wat een talent hebben we mogen zien en horen op het Schermereiland. En wat bijzonder dat we een kijkje hebben kunnen krijgen in deze gezellige wijk met haar betrokken bewoners. Op www.deverbindingalkmaar.nl en onze Facebookpagina vind je alle foto’s en filmpjes van dit evenement. Ook liggen er mooie fotoboeken in Buurthuis De Wachter.

Geïnspireerd door dit project?
Benieuwd of het een vervolg krijgt? Dat ligt aan u! Laat weten welke activiteiten vaker georganiseerd moeten worden door de Wachter. Er is een klein budget beschikbaar om dit op weg te helpen, dus laat jouw mening horen! Of vind je dat dit project een jaarlijks terugkerend evenement moet worden en wil je je hiervoor inzetten? Neem dan contact met ons op via bovengenoemde website, of via info@deverbindingalkmaar.nl of met Buurthuis de Wachter.

Programma:

Zaterdag 8 september       Het Schermereiland Schildert

12.00 uur                   Officiële opening bij het pontje (schilderijen worden onthuld, gemaakt door leerlingen van de Zes Wielen (basisschool)

12.00 – 13.00 uur      Theatervoorstelling voor kinderen (in buurthuis de Wachter, door keetmeester Wim van Bokhorst)

12.00 – 14.30 uur      Schilder eens de overkant (Stadsgezicht schilderen langs de oevers van de Eilandswal en de Bierkade met begeleidende instructies van kunstenaar Chris Duinmeijer. Inschrijven via info@deverbindingalkmaar.nl)

Portretschilderen (bij de pont door kunstenaar Jan Hoek)

Kunst achter glas (route over het Schermereiland waarbij kunst van bewoners wordt tentoongesteld)

Muziek aan dek (Muzikale optredens op de pont door leden van Artiance en de Schermereilandzangers)

Kind en Kunst (aan de oevers staat kunst van basisschool de Zes Wielen)

15.00 uur                   Feestelijke afsluiting (in buurthuis De Wachter inclusief tentoonstelling en animatie voor de kinderen)

Zaterdag 15 september     Het Schermereiland fotografeert

12.00 uur                   Officiële opening bij het pontje

10.00 – 12.00 uur      Workshop portretfotografie (in buurthuis De Wachter door fotograaf Ton Voermans. Inschrijven via info@deverbindingalkmaar.nl)

12.00 – 14.30 uur      The ArtSisters (creatief spektakel rondom de veerpont)

Event fotografie (bij de pont met aanwijzingen van fotograaf Ton Voermans, deze gemaakte foto’s worden later geëxposeerd. Eric Minten maakt fotoseries bij alle evenementen)

Klassiek aan dek (muziek klinkt over het water uitgevoerd door leden van Artiance)

Portretschilderen (bij de pont door kunstenaar Jan Hoek)

Kind en Kunst (aan de oevers staat kunst van basisschool de Zes Wielen)

Straatgeluid (in buurthuis de Wachter zijn workshops Drone vliegen voor kinderen)

Kunst achter glas (route over het Schermereiland waarbij kunst van bewoners wordt tentoongesteld)

15.00 uur                   Feestelijke afsluiting (in buurthuis De Wachter incl. tentoonstelling en animatie voor de kinderen)

Zaterdag 22 september     Het Schermereiland dicht

12.00 uur                   Officiële opening bij het pontje

10.00 – 12.00 uur      Workshop poëzie (in buurthuis De Wachter door dichter Margreet Schouwenaar, inschrijven via info@deverbindingalkmaar.nl)

12.00 – 14.30 uur      Poëzie Binnenboord (Op het pontje worden gedichten van bekende dichters ten gehore gebracht)

Gedichten achter de ruiten (door de wijk een gedichtenroute waaraan iedereen kan deelnemen)

                                   oevergedichten (langs de oevers staan gedichten van bekende dichters)

                                   Het grote Schermereilandgedicht (groepsgedicht door deelnemers geschreven en naderhand gepubliceerd in De Wachter)

Portretschilderen (bij de pont door kunstenaar Jan Hoek)

Kind en Kunst (aan de oevers staat kunst van basisschool de Zes Wielen)

Rap en Roer (aan weerskanten van de oever rapmuziek en opera)

                                   Historische fotoroute (met de Historische vereniging Alkmaar samen kunt een fotoroute lopen over het eiland langs geschiedkundige plekken individueel of onder begeleiding.

15.00 uur                   Feestelijke afsluiting (in buurthuis de Wachter met officiële opening van de tentoonstelling van alle kunstwerken en bekendmaking winnaars fotografiewedstrijd.

logo buurthuis
Back To Top
X